Ons dorp    heksen16    

Waterland-Oudeman is een kleine gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen, telt ongeveer 433 inwoners, is 901 ha groot (of klein) en ligt aan de Nederlandse grens.

Sinds 1977 is het een deelgemeente van Sint-Laureins. Het grondgebied van Waterland-Oudeman is hoofdzakelijk landbouwgebied; geen industrie.

Naast de landbouwers zijn er enkele zelfstandigen.

Waterland-Oudeman is een landbouw-en woondorp in het Meetjesland. In de dorpskom ligt de St. Nicolaaskerk uit 1670-1672.  Het is een bakstenen zaalkerk met uitspringende transeptarmen bekroond door een dakruiter. In de 18de eeuw zijn er 2 traveeën bijgebouwd.  Men vindt er een aantal schilderijen en beelden en fraai, vooral 18de eeuws meubilair.

 

Bezienswaardigheden:

BeeldengroepOudeman

  • De beeldengroep "Als de vos de passie preekt; boer pas op uw ganzen".  Deze beeldengroep werd geplaatst in de Oudemanskreek. Dit werk van Chris Ferket werd gewonnen door de gemeente als eerste uit de reeks "een thuis voor een beeld" in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen, Radio 2 en Electrabel. In 1995 werd een groot feest op touw gezet bij de inhuldiging van dit prachtig beeld (zie foto bovenaan deze pagina).
  • Het beeld is vervaardigd uit een onbewerkte vulkanische kei; de poten, kop en hals zijn in brons; de bek van de ganzen en de neus van de vos zijn belegd met 24-karaat torengoud...  Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de beeldengroep zou meebewegen met het waterniveau maar helaas is het geheel later vast gemaakt omdat het systeem dat daarvoor moest zorgen het liet afweten...
  • De beeldengroep is het pronkstuk van Waterland-Oudeman.

  • Sint-Niklaaskerk

  • kerkweb

    Deze kerk werd gebouwd in 1670 en bevat mooie Rococomeubelen, ook het plafond is en bezienswaardigheid kortom een pareltje van Rococo-kunst.

Rococo is de naam voor de stijl uit de eerste helft van de 18de eeuw die kenmerkend is voor de laatste fase van de Barok.
De term is waarschijnlijk ontstaan uit een samenvoeging van de Franse woorden rocaille (grot- of rotspartij) en coquille (schelp). Het Rococo ontstond in Frankrijk als reactie op het zwaar monumentale, plechtstatige en gewichtige van de hoge Barok. In het Rococo ligt de
nadruk op het intieme, het luchtige en het elegante.

OUDEMANS BESCHERMD ERFGOED

 

De Collectie Verdwenen Belgische Molens

Naam : Waterlandmolen
Molen Van Brussel
Maalderij Deveneyns
Ligging :  Nieuwstraat 40
9988 Waterland-Oudeman (Sint-Laureins)
Type : Staakmolen met open voet
Functie : Korenmolen
Bouwjaar : voor 1570
Verdwenenhouten korenwindmolen staat reeds afgebeeld op de kaart van Pourbus van 1570.
 
waterland_molen 
Hij staat op de kaart van de Ferraris opgetekend als “meulen ’t Waterlant” en werd gesloopt in 1910.

Mulder Louis Van Brussel liet in 1890 aan de straatzijde een stoomaalderij optrekken. Later kwam de maalderij in handen van Henry Buysse, De Muldere en van 1952 tot 1985 Germain Deveneyns.Het bakstenen maalderijgebouw is drie bouwlagen hoog onder zadeldak met pannen. Getoogde poort met erboven laadluiken in de zijgevel op het erf. Voorts licht getoogde raampjes met ijzeren roedeverdeling. Goed bewaarde binnenconstructie met bakstenen vloer, ijzeren zuilen en ijzeren troggewelven en houten trap. Eveneens behouden maalinrichting met steenkoppel met alle bijbehorende uitrusting: laadkaai, steenkist, kaar, lichtwerk, onderaandrijving, regel- en touwwerk, meelgoten. Overbrenging met drijfriem. Bewaarde haverpletter en bascuul. Voorheen met stoommachine op gemetste sokkel in lokaal ernaast.

De maalderij is opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.


 

 
  Site Map